RD Šestajovice

Year
2014
Location
Šestajovice, CZ
Status
Completed
Program
Residental
Client
Private

Concept

The aim of the project was to create a desirable place to live that balances usable private space with high quality public space.

The Solution

Zadáním bylo navrhnout energeticky úsporný dům pro mladou rodinu. Pozemek se nachází v obci Šestajovice u Prahy v nově budované lokalitě.
Hmotové uspořádání reaguje na situaci pozemku, dům je proto umístěn v severní části a objekt dvougaráže s dílnou je v jihovýchodním rohu u příjezdové cesty. Tak je docíleno částečného odclonění pozemku od pohledů sousedů a zachován pohled na jihozápad, kde je pole a starý statek a nově vysazené stromořadí.
V budoucnu je plánováno připojení pozemku za domem, který bude propojen přes krytou terasu na západě. Tento pozemek bude sloužit jako hřiště a počítá se s výstavbou přízemního objektu s krytým bazénem a saunou.
Dům je navržen pro čtyř až pětičlennou rodinu, v přízemí se nachází hlavní obytný prostor, koupelna, technologické zázemí, které slouží zároveň jako prádelna se sušárnou a pracovna. V patře je umístěna ložnice, dva dětské pokoje, koupelna a šatna. Dále je zde umístěna herna, která v současnosti prosvětluje chodbu a schodiště a v případě potřeby může být využita jako třetí dětský pokoj, nebo pokoj pro hosty.
Dům je navržen jako pasivní. Pro vytápění a ohřev vody slouží tepelné čerpadlo země-voda, velkou část tepla však obstarají pasivní zisky ze slunce, ztrátám pak zabrání dostatečná izolace a ideální orientace obytných místností. V létě je naopak dům stíněn pomocí inteligentně řízených venkovních žaluzií, hlavní obytný prostor je navíc chráněn proti intenzivním letním paprskům balkónem a zastřešením terasy. Díky energetickému řešení se podařilo získat dotaci Zelená úsporám na technologické zařízení v téměř plné možné výši.

Gallery

design team

Martin Žatečka / Jan Petrš / Pavel Paseka / Jan Šlemr