PARAMETRIC INTERIOR – LETŇANY

Year
2019
Location
Prague
Status
Realized
Program
Interior
Client
Private

Concept

The parametric interior of the apartment is optimized using algorithms based on the user’s lifestyle. The resulting design is particularly interpreted through organically shaped joinery elements placed in a simple, open, minimalist apartment. This becomes a bright exhibition space through which the wooden interior elements creating a layer of a certain interior landscape.

 

 

The Solution

A minimalist apartment on the outskirt of Prague with an area of ​​52 m2 with a garden area of ​​25 m2 reacts to the user’s active life in the wild nature and his interest in technologies. The unique design combines both. The main symbol is parametrically designed joinery elements individualized and ergonomically shaped into the most user-friendly form. Algorithms have been developed together with the user to achieve the best possible design by using of digital fabrication. Detailed planning of each piece of wood and workflow has reduced the overall price because user easily assembled all the joinery elements by himself.

Despite the low floor area, the user requested the features to match the multi-room apartment. For this reason, some elements had to be designed as muc h as possible universal. The edge of the bed is shaped for sitting, which combines the functions of bedroom and living room. The bar is also a dining table and the built-in wardrobe can be converted into a desk. The universality of the elements was a key aspect for the well-being of living space. In the case of a entrance hall a part of the atypical structure is used to place as well as expose an important part of the client’s life – a racing bike

The whole space of the apartment, or even service rooms and outdoor terrace are designed in a simple material and color combination, where the dominant white materials are complemented by oak joinery elements. The center of the space consists of white built-in cabinets, which are designed with an emphasis on simplicity and unobtrusiveness of the entire structure. The same principle of simplicity and lightness is then applied to the whole space, thereby ensuring emphasis on visually attractive parametric elements of the apartment. A kind of bright exhibition space, in which the wooden organic interior elements are displayed and in a way creating a layer of interior landscape. Other equipment such as gallery lights, mirror cabinets or white laminated kitchen are only complementary to this principle and enhance the focus on digitally designed layered constructions.

The interior is one of the very few examples of parametric design in the Czech Republic. This approach enabled to  individualize the space exactly according to the wishes of the user, who could literally control the input parameters of algorithms that generated the resulting design. By the chosen method it was possible to create dozens of variations without time-consuming manual redrawing of plans.

The group Archistroj formed by trio: Pavel Paseka, Jan Petrš and Martin Žatečka was established at the Prague Faculty of Architecture, CTU, where it was strongly influenced by the Miloš Florián’s Studio FLO|W. during its existence it has been constantly evolving and moving from classical projects towards digital architecture and urbanism. Archistroj implement to the projects current technologies and design based on parametric and evolutionary algorithms. Important part of the Archistroj are also research activities in areas such as evolutionary urbanism, adaptive planning and autonomous robotic architecture.

 

design team

Martin Žatečka / Jan Petrš / Pavel Paseka